Hoe zit dat? Is jouw website veilig?
In het blad Bedrijvig Altena in de rubriek Hoe zit dat? delen wij kennis hoe je kan voorkomen dat je website wordt gehackt door achterstallig onderhoud.
In de rubriek Hoe zit dat? delen specialisten uit Altena hun kennis. Peter Lanser, directeur van PL-Systems, is gespecialiseerd in ICT-management en security. In deze column legt hij uit hoe je kan voorkomen dat je website door achterstallig onderhoud wordt gehackt.
In gesprekken die ik over dit onderwerp voer, hoor ik vaak verhalen als “security is niet noodzakelijk, “een firewall is actief dus mijn website kan niet gehackt worden”, “mijn website is voor een hacker niet interessant”. En ook: “mijn website-hoster regelt wat onder water gebeurt”, “de bezoeker kan alle informatie terugvinden dus bijwerken van de website is geen prioriteit”.
Wij maken regelmatig mee dat websites worden gehackt door achterstallig onderhoud
Ja, ja. Uit bovenstaande blijkt dat websites worden gemaakt en voorzien van content waarna er vaak niet meer naar omgekeken wordt. Zo af en toe wordt er wel content geplaatst, zoals bijvoorbeeld nieuws en blogs en vervolgens langere tijd niets meer. Gevolg: de website raakt in verval. Niet alleen inhoudelijk, maar ook digitaal. Zoals een huis dat niet meer onderhouden wordt.
Niet bijgewerkt
Tevens zien we dat websites niet meer bijgewerkt worden op andere vlakken, zoals security en updates. Dit gebeurt onder water, waardoor niet zichtbaar is of een website voldoende is bijgewerkt. Ook dit ‘onder water’ gedeelte, de onderliggende infrastructuur zoals webserver, router en firewall, heeft onderhoud nodig.
Wij maken regelmatig mee dat websites worden gehackt door achterstallig onderhoud. Of ze worden misbruikt voor malwareverspreiding of het ‘minen’ van cryptovaluta zoals bitcoins. Naast reputatieschade is de website-eigenaar ook verantwoordelijk voor de data die eventueel gestolen wordt. Zeker als hier sprake is van privacygevoelige informatie.
Onderhoud voorkomt narigheid
Door een website en eventuele andere onlinediensten zorgvuldig na te lopen en onderhoud te plegen, is het mogelijk allerlei nare omstandigheden te voorkomen. Denk hierbij aan omstandigheden die schade kunnen veroorzaken aan ondernemingen en daarnaast veel kosten met zich mee kunnen brengen.
Onderhoud aan een website en bijbehorende onderdelen bestaat uit updaten, controleren op functionaliteit, het updaten van de serversystemen en infrastructuur en het nalopen van de bestaande security implementaties. Dit alles zal ervoor zorgen dat systemen up to date en zo veilig mogelijk zijn en blijven.
PL-Systems kan samen met u kijken naar uw online diensten en infrastructuur om u en uw bedrijf zo veilig en zo goed mogelijk te laten werken en/of te verbeteren.Wilt u weten hoe? Bel ons voor een vrijblijvend advies!
Link naar artikel Bedrijvig Altena
Recente reacties